Cultuur van afwezigheid ombuigen in betrokkenheid

Bij OK-punt De Boekanier in Tilburg hebben de burgemeesters Vreeman van Tilburg en Huisman van Hilvarenbeek afgelopen maandag samen de offici

Een OK-punt is een veilige plek waar iedereen, jong en oud, wordt opgevangen die slachtoffer of getuige is van geweld of zich op een andere manier onveilig of bedreigd voelt. Vreeman: “Het mooie van dit initiatief is dat de cultuur van afwezigheid bij geweld op straat wordt omgebogen naar een cultuur van betrokkenheid. ”Tilburg had al vier OK-punten langs de route van de Reeshof naar het centrum. Nu komen er in totaal dertig, waaronder vier in Hilvarenbeek. Vandaag, donderdag 5 juni, gaat een groepje jongeren met de Twern op ‘kroegentocht’om de OK-punten onder de aandacht te brengen.

Na de moord op de 18-jarige Bart Raaijmakers in 2003 is op initiatief van de Twern het project Rees-fiets-mee gestart waarbij toen de eerste vier OK-punten zijn ontwikkeld. De Twern is nu ook verantwoordelijk voor de organisatie en training van de dertig OK-punten. Er is vooral gekeken naar locaties die liggen op (fiets)routes van en naar uitgaansgelegenheden, sportcentra en scholen. Bij elk OK-punt zijn mensen die hiervoor een training gehad hebben. Indien nodig kan een OK-punt hulp oproepen van politie of een familielid. Soms is even bijkomen en je verhaal doen genoeg.

Uithangbord

De locaties zijn te herkennen aan een rond blauw uithangbord met de witte tekst: OK, een punt voor veiligheid. Er zijn er veel in de binnenstad van Tilburg en op de fietsroute tussen Tilburg en Hilvarenbeek. In een later stadium komen er naar verwachting nog vier punten bij op de route tussen Tilburg en Oisterwijk waar veel scholieren gebruik van maken. Hierover neemt het college van Oisterwijk nog een besluit.