Strijd op de kaap is hervat

De noodkreet van sigarenboer Farrokh, verleden week overvallen op Katendrecht, is gehoord. De strijd tegen de criminaliteit op de Kaap gaat een nieuwe fase in. Met nieuwe wapens: Van cameratoezicht tot een noodknop bij de winkeliers, van een samenscholingsverbod bij metrostation Maashaven tot vele extra controles van de politie.

“Katendrecht wordt blauw geverfd. Ik kan niets anders meer bedenken,” aldus burgemeester Ivo Opstelten. Even leek het gistermiddag of de film was teruggedraaid naar vorig voorjaar. Opnieuw trok de burgemeester gisteren naar het Rotterdamse schiereiland en opnieuw trof hij ondernemer Farrokh. “U bent de sigarenboer die ik het meest tegen kom als niet-roker,” aldus Opstelten met een lach. “Laten we hopen dat u nu met rust wordt gelaten. Ik kan geen garanties geven, maar we doen alles wat we kunnen. Fijn dat u doorzet en openblijft.”
Verleden jaar werd de sigarenboer geplaagd door een reeks inbraken. Andere Katendrechters werden overvallen en beroofd. Ook toen sprak de burgemeester spierballentaal en deed beloftes. Katendrecht zou binnen twee maanden veilig zijn. En het lukte. De rust keerde terug. In het najaar ging het echter weer mis. Niet volgens de cijfers, zo benadrukt Opstelten.